Фото: Редок феномен околу сонцето денеска над Охрид


Денеска над Охрид може да се забележи интересен оптички феномен наречен сончево хало т.е. хало околу сончевиот диск

Халото околу Сонцето е резултат на високи цирусни облаци на небото. Овие облаци содржат милиони мали кристали кои истовремено ја прекршуваат и ја рефлектираат светлината.

Охридско Астрономско Друштво
Охрид Инфо


Споделете со вашите пријатели!