Манастирот Св. Наум Охридски и Галичица во зимски амбиент низ фотографии


Фотографии од денешниот залез во Св. Наум низ објективот на Стојан Стојановски 2С

 

Свети Наум Охридски Чудотворец е средновековен словенски научник, писател, учител, и еден од основоположниците на словенската писменост и македонската писменост и просвета.

Манастирот „Св. Наум“ е изграден на висока карпа, над самото Охридско Езеро, на неговата најјужна точка. Подигнувањето на овој манастир е поврзано со името на Наум, Климентовиот соработник. Св. Наум, пред крајот на својот живот, го основал манастирот Св. Архангел и во 910 година бил погребан во него. Околу манастирот има повеќе други црквички, како: Света Петка, Свети Атанасиј, Агијазмо и др.

Фото: Стојан Стојановски 2С


Споделете со вашите пријатели!